4 Adet 4006 Bilim Fuarı Araştırma Projesi

TÜBİTAK 4006 bilim fuarı için 4 adet araştırma projesi örneğini sizler ile paylaşmak istiyorum. Ufak tefek hatalar olabilir. Bunlar üzerinde değiştirmeler yaparak kullanabilirsiniz arkadaşlar. Umarım sizler için faydalı olur.

1)Asit Yağarsa Biyoloji/Araştırma projesi

Hava kirliliği artması nedeniyle asit yağmuru riskinin artmasını ve asit yağmurlarının bitkilere etkisini araştırmak amacıyla hazırladığımız projede 2 adet saksı bitkisi alınır.Bir ay boyunca çiçeklerden birisi asit özelliğinde olan seyreltilmiş sirkeli su ile kontrol grubunu oluşturan diğer çiçek ise aynı miktarda çeşme suyu ile sulanır.Kontrollü deneyimiz ile asit özelliği olan sirkeli suyun bitkinin gelişimine etkisi gözlemlenerek asit yağmurlarının sonuçları araştırılır.

2) Gazlı İçeceklerin Diş Sağlığına Etkisi Biyoloji/Araştırma projesi

Projenin amacı gazlı içeceklerin diş sağlığına etkisini gözlemlemektir. Öğrenciler ilk olarak gazlı içecekler hakkında bilgi toplayıp literatür taraması yapacaktır. Gazlı içeceklerin içindekiler öğrencilerin araştırmaları sonucunda ortaya çıkarılacaktır. Ve ortaya çıkan bilgiler öğrenciler tarafından not alınacaktır.

Daha sonra kurulacak deney düzeneğinde 8 adet faklı marka ve türlerde içecekler konacaktır. Kapların üzerlerine etiket yapıştırarak hangi kapta hangi içeceğin olduğu yazılacaktır. Daha sonra bu içeceklerin içlerini bir adet yumurta konacaktır. İçeceklerin ağızları sitreç filmler ile kapatılacaktır ve öğrenciler tarafından her gün bu deney düzeneğinde bulunan yumurtalardaki değişimler not alınacaktır.

3) Ellerimizi neden yıkamalıyız Biyoloji Araştırma Projesi

AMACI: Ellerimizde bulunan bakterilerin zararlarını gözlemlemek.

PROJE ÖZETİ: El yıkamak ;soğuk algınlığı,hepatit A,menenjit,grip ve ishale neden olan virüslerden korunmak için ilk savunma hattımızdır.

Bu bağlamda küçük yaşlardaki çocuklara el yıkamanın sağlık açısından gerekliliğini göstermek için bu projenin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.Yöntem olarak deneysel yöntem kullanılacaktır. Kullanılacak Malzemeler: 3 Adet dilimlenmiş ekmek,Kilitli(açılıp kapanabilen)saklama poşeti,3 Adet etiket.

1.Aşama:Poşetler kirli,temiz ve kontrol grubu olarak etiketlenir.

2.Aşama:Kirli olan poşete koyulacak ekmeğe 6/C sınıfı öğrencilerinin tamamının dokunması sağlanır.Daha sonra tüm öğrencilerden ellerini yıkamaları istenir.Temiz elleriyle ikinci dilim ekmeğe dokunulur.İkinci ekmek dilimi de temiz olarak etiketlenen poşete bırakılır.Son kalan dilim ise kimseye dokundurmadan kontrol olarak etiketlenen poşete konur. 3.Aşama:Hazırlanan poşetler serin ve kuru bir yerde bir hafta bekletilir. 4.Aşama:Günlük olarak kontrol edildiğinde ekmeklerde oluşan küfün yoğunluğu gözlemlenir. Küfün yoğunluğu ellerimizi neden yıkamamız gerektiğini kanıtlar.

4)Araştırma Projesi  Alanı : Psikoloji (Diğer)

Özet : bu çalışmanın amacı, Azurit taşının insan psikolojisi üzerine etkisini incelemektir. Araştırma için elde edilen Azurit taşı bir denek grubuna dağıtılmış ve tenlerine temas edecek şekilde taşımaları istenmiştir.10 gün sonra bu kişilere bir soru formu verilerek, sonuçlar SPSS programı sayesinde analiz edilmiştir. Analiz sonuçları ve elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirme yapılmıştır.

Tübitak bilim fuarlarıyla ilgili diğer içeriklere ise buradan ulaşabilirsiniz.

Google Plus İle Paylaş

0 yorum:

Yorum Gönder