4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Araştırma Proje Fikirleri

4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı araştırma projesi örnekleri


1.Hava kirliliğinin Pamukkale travertenlerine etkisinin araştırılması için kalsiyum karbonat yapısındaki traverten taşlarının yüzeyi, nemli ortamda, havadaki kükürt dioksit gazının etkisi ile kalsiyum sülfata(jips) dönmektedir. Travertenin jips’e dönüşümü ile kristal yapısı değişen taş yüzeyi kabartmakta ve yağmur gibi dış etkenlerle dökülmektedir. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak bir deney düzeneği yapılabilir.

2-İstiridyelerin ekosistemdeki rolünün araştırılması için istiridyeler ile ilgili bilgiler toplanır. İstiridyeler kayalık alanlarda yaşar ve bakteri alg oluşumunu engeller, daha doğrusu oluşanı yerler. Bu araştırma projesinde iki akvaryum alınır içine taş ,kaya vs konur birine istiridyeler konur diğerine konmaz .Yeteri kadar beklendikten sonra istiridyelerin olmadığı akvaryumdaki suyun bulanık pis göründüğü gözlemlenir.

3-En iyi boya renk pigmenti nasıl yapılır projesi ile tarih boyunca boyama işlemleri nasıl yapılmış,hangi maddeler boyama amacıyla kullanılmış vs araştırılır buna göre boyar maddeler yapılır test edilir. Elde edilen sonuçlar not alınarak çeşitli grafikler ile gözlemlenir.

4-Yer altından petrol nasıl çıkarılır konusu ile ilgili ilk olarak öğrenciler araştırma yapar daha sonra plastik cam sil şişeleri kullanılarak düzenekler oluşturulur ve pompalama işlemi yapılır. Öğrenciler bu projelerdeki verileri gözlem yoluyla ve çeşitli tutum ölçekleriyle kayıt altına alırlar.

5-Elleri yıkamanın en iyi yolu hangisi projesinde ellerinin mikrop kapması için öğrenciler çimle,toprakla oyna,kedi köpek falan sevilir.

Daha sonra 1 kontrol grubu yapılır. Öğrenciler 2.sinde 30 sn katı sabunla elini yıkayıp hazırlar. Üçüncü deney de ise 30 sn sıvı sabunla yıkar ve hazırlar .Daha sonra süreyi değiştirerek bu deney yapılır 1 dk ve 30 sn aynı temizleyici ile yıkanıp iki deney düzeneği daha hazırlanır.

6.Cipslerde ne kadar yağ olduğunun araştırılması Farklı markalarda cipsler alınır ve incelenir daha sonra grafik kağıtları,oklava(merdane),plastik torba,kağıt havlu,güneş ile çeşitli deneyler yapılır.

7-Karbondioksidin atmosfer sıcaklığına etkisi projesi için 2 adet fanus, 2 adet CO2 miktar ölçücü alet, 2 termometre, bant,kuru buz yahut karbonat,sirke ile deneyler yapılır CO2 elde edilir. Bu deneylerden önce öğrenciler mutlaka bir gözlem formu hazırlamalıdır.

8-Salyangoz kabuğu neden spiral şekildedir? Çeşitli salyangoz kabukları toplanır ,incelenir gerekirse ,enine kesit alınıp inceleme yapılabilir. Literatür taraması yapılır. Farklı binalar tasarlanır, birde salyangoz kabuklarındaki şekillerden yola çıkarak da bir bina tasarlanır.Binalar test edilir, şıklık ve dayanıklılıkta birincilik salyangoza verilir.

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Oldukça güzel ve fikir veren projeler var bence.

Google Plus İle Paylaş

0 yorum:

Yorum Gönder